YrselcenteryrselcenterSkåne

Start

Akut yrsel

Hitta hit

 

yrselcenterYrselcenter

Akut yrsel

2015 Mikael Karlberg leg. läkare spec. ÖNH sjukdomar Docent
 

Akut yrsel är ett av de mest skrämmande och ångestframkallande symtomen

man kan uppleva.

 

Även den handläggande läkaren på akutmottagningen kan uppleva obehag av att utreda patienter med plötslig yrsel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svenska undersökningar om yrsel som orsak till besök på akutmottagningar saknas. Men aktuella amerikanska studier visar att cirka tre procent av alla patienter vid akutmottagningar söker på grund av yrsel.

 

Akut yrsel kan ha många orsaker men beror allra oftast på godartade störningar och sjukdomar.

Men för att kunna utesluta allvarliga sjukdomar som ger yrsel är det viktigt att bli bedömd av en yrselkunnig läkare.

För en person med plötslig yrsel är det viktigt att kunna svara på följande frågor:

 

1. När och hur började yrseln?

 

2. Har Du fått ont någonstans?

- i bröstet - i huvudet i ett öra - i nacken?

 

3. Har Du upplevt hörselsymtom i någon av öronen?

 

4. Har Du haft svårt att svälja eller tala?

 

5. Har Du varit medvetslös?

 

 

 

Det finns många orsaker till yrsel. Men i ungefär hälften av alla fall beror yrseln på en störning i något av öronens balansorgan.

I en fjärdedel av alla fall har yrseln psykiska orsaker.

I en fjärdedel av alla yrselfall är orsaken något annat t e x störningar i blodtrycksregleringen eller i hjärtats pumpförmåga, läkemedelsbiverkningar eller förgiftningstillstånd. I denna orsaksgrupp finns också de sällsynta allvarliga yrselorsakerna MS och hjärninfarkter i lillhjärna och hjärnstam.


Balansorgan består av båggångar och hinnsäckar i innerörat. Balansnerven leder balansinformationen till dess centra i hjärnan. En störning i båggångarna ger ofta karusellyrsel. Störningar i hinnsäckarna kan däremot ge egendomliga ostadighetssymtom och svårigheter att orientera sig i rummet.

 

Tre vanliga sjukdomar med akut yrsel har sitt ursprung i örats balansorgan:

 

Benign lägesyrsel eller Godartad lägesyrsel eller ”kristallsjukan”. Den vanligaste orsaken till plötslig karusellyrsel. Orsaken är att små kalkstenar lossnar från sin ordinarie plats i balansorganet och hamnar i en av båggångarna. Lägesyrsel är vanligt efter det man slagit i skallen.


När man lägger sig ner eller ändrar ställning kommer kristallerna på grund av tyngdlagen att förflytta sig.Det ger en retning på sinnescellerna i båggången och övergående yrselattacker. Yrselattackerna uppkommer när man böjer huvudet framåt eller bakåt och är vanliga i samband med huvudrörelser i sängen eller på kudden.

 

Yrselattackerna är intensiva men kortvariga, oftast 5-30 sekunder. Genom att vrida tillbaka huvudet och hålla det helt stilla, brukar väggarna sluta snurra.
Man kan också uppleva en mer diffus ostadighetsyrsel och illamående som påminner om sjösjuka.  

Ibland är symtomen så dramatiska att man behöver något dygn på sjukhus, framför allt i samband med det första insjuknandet.

 

För en yrselkunnig öronläkare är det lätt att diagnostisera och behandla lägesyrsel.

Balansorganet är kopplat till ögonrörelser och beroende på hur ögonen rör sig ser den undersökande läkaren i vilken båggång partiklarna befinner sig och om de rör sig åt rätt håll under behandlingen.

Behandlingen genomförs genom att vrida huvudet på ett särskilt sätt. Då flyttas kristallerna tillbaka till den plats de lossnade ifrån.

 

 


”Virus på balansnerven”. Kallas även vestibularisneurit och kan förekomma i alla åldrar. Beror troligen på ett förkylningsvirus eller ett herpesvirus som ”vaknar”. Insjuknandet är något vanligare vår och höst.


Yrseln beror på ett plötsligt bortfall i funktionen i den ena balansnerven. Man får karusellyrsel, ofta med illamående och ibland kräkningar.


Yrseln kan vara intensiv under några dagar, balansen kan vara så påverkad att man måste ligga till sängs. Det snurrar oberoende om man rör på huvudet eller ligger stilla. Lyckligtvis brukar besväen klinga av inom några dagar. Ofta finns behov av något dygn på sjukhus.

 

Behandling med kortison och tidig sjukgymnastik med många huvudrörelser ger en bättre prognos och de allra flesta blir helt återställda inom några veckor.

 

 

 

 

Ménières sjukdom ger återkommande yrselattacker och samtidiga hörselsymtom i det sjuka örat. Sjukdomen kan börja i alla åldrar.
Orsaken är inte helt klarlagd, men man tror idag att en svullnad i innerörat utlöser symtomen hörselnedsättning, lockkänsla, öronsus och yrsel.
Yrseln kan pågå mellan en halvtimme och upp till 4-5 timmar. Man känner sig sjösjuk, blir ofta illamående och kräks. Under svårare attacker kan det vara svårt att stå och gå. Många upplever att anfallen kommer i samband med stress eller påfrestningar av olika slag.


Det finns många behandlingsalternativ vid denna sjukdom och det kan vara värt att prova olika behandlingar. Mot mycket täta yrselattacker finns en botande behandling. Man sprutar då in ett antibiotikum, gentamycin i innerörat. Efter en sådan behandling upphör yrselattackerna hos i princip alla drabbade. Men eftersom behandlingen samtidigt förstör balansorganet är det inte den behandlingen man bruklar börja med.

 

 

 

 

 

Akut yrsel som inte kommer från örat:


TIA-attacker. En övergående cirkulationssvikt till områden i hjärnan som hanterar balansinformation. Om man får yrsel och ser dubbelt, får domningar i ansiktet eller förlamningar eller har svaårt att tala eller svälja kan man misstänka TIA-attacker.


Hjärtsjukdomar kan ge yrsel. Det kan vara ett tecken på onormalt långsam eller snabb hjärtrytm. Vid båda dessa tillstånd pumpar hjärtat otillräckligt med blod till hjärnan. Yrseln upplevs då mer som allmän ostadighet, tomhetskänsla i huvudet och att det ”svartnar för ögonen”.


Blodtrycksfall kan också ge liknande symptom. När man reser sig hastigt, från liggande eller sittande ställning, förskjuts en hel del av kroppens blod till benen och blodtrycket sjunker plötsligt. Då kan det snurra till i huvudet, ”svartna för ögonen” eller man kan se mörka prickar, och det kan också börja ringa i öronen. Tillståndet kallas för ortostatism. Mediciner som sänker blodtrycket och en del hjärtmediciner kan också ge sådana symptom.

 

 

akutyrsel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

akutyrsel2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Specialistläkarna

Örnvägen 28. 22732 LUND

 

 

Tfn mottagningen
046-460 66 52 må-to kl 8-9 www.bokadoktorn.se

Remissfax

046-188660

Tfn reception
046-188180